A technológia leírása

A présszeges csomólemezekkel csatolt faszerkezetek csatolása a 19. század végén volt az USA-ban kifejlesztve. Ennek a technológiának a szétterjedése a 20. század második felében történt az új számítási lehetőségekkel kapcsolatban.

Csomópont részleteA présszeges acél csomólemez egy modern kötőelelmet képez a faszerkezetek csatolásához. Egyenlő szélességű faelemek csatolásához szolgál, mindegyik kötőpont két darab csomólemezt tartalmaz.Ezek a csatolások csak minimális engedékenységet tesznek lehetővé, legkisebbet az összes mechanikus kötőelem közül.

Fa rácsostartók szerkezete tetőanyag lerákása előttAz ilyen technológia felhasználásával gyártott tetőszerkezetek egyes rácsostartókból kb. egyméteres távolságban vannak összeállítva. Az aránylag vékony rácsostartók felhasználásánál a tetőszerkezet térbeli szilárdítása képezi a szerkezet fontos  részét a rácsostartók valamint az egész tetőszerkezet térbeli stabilitása érdekében.

A szerkezet tervezése különleges számítási programok felhasználásával van létrehozva. Ezek a programok lehetővé teszik a fa szilárdságának és a lemezek teherbíróképességének a kihasználását. Ennek köszönhető a 30%-os fa valamint a kb. 25% összköltség megtakarítása a klasszikus szögelt szerkezetekhez mérve.

Rácsostartó csatolásának préseléseA rácsostartók cégbeli gyártásának sok előnye van, beleszámítva az előre gyártott elemek széles felhasználását, a felszerelés kihasználását valamint a gyártás magas színvonalú potosságát. A fa rúdelemek számítógéppel vezényelt automatikus szögfűrészen vannak előkészítve. A fa rudak csomólemezekkel történő csatolása különleges hidraulikus présgép felhasználásával zajlik le. Ez a berendezés lehetővé teszi a szeglemezek megfelelő préselését a fába.

Rácsostartók szereléseA rácsostartók egészben vagy nagyobb szerkezetek esetén néhány részre szétosztva vannak szállítva a szerelés helyére. Az egyszerű szerelésre tekintve jelentősen csökkenik az időigény az építkezési helyen.


Bevezető oldalTartalomjegyzékKontakt
Czech Version English Version Russia Version Hungarian Version